El gran dia, ha arribat!!

Estàndard

Avui si, és el gran dia, el dia del festival Govinda. A les 11 del matí sortim del nostre hotel per submergir-nos en una celebració cultural similar a la nostra per la pràctica de fer castells i, al mateix temps, divergent per la manera d’executar-los. Amb l’autobús recorrem els carrers permanentment inundats de colors, persones i olors ben diverses. Ens enfaixem i arribem a plaça. És plena de gom a gom de grups de castellers Govindes, cadascun amb la seva samarreta de colors per diferenciar-se dels contrincants. Comencem amb un 4 de 8 clavat i ben treballat. Descarreguem un bon 5 de 7 i ens dirigim a les grades que els nostres amfitrions ens han preparat per l’ocasió. Els diversos equips realitzen castells de 5, 6, 7 i 8 pisos. Una de les colles, anomenada Shiv shav, lluita per alçar un castell de 9 però acaben sent diversos intents desmuntats. La xafogor i un sol imponent fan difícil l’estada a les grades. Tot i això, la nostra és una situació privilegiada respecte de la resta de colles Govindes situats a la plaça.

Després de veure actuar nombroses colles, a mitja tarda, ens situem al centre de la plaça per actuar. La seva rebuda torna a ser efusiva i entusiasta. Crits d’alegria i suport ens ajuden a fer castells amb més força. Comencem la segona ronda amb un 4 de 7 amb agulla, un castell que agrada molt a les altres colles. Acabem amb un pilar de 5 aixecat per sota. El castell requereix molt d’esforç però els Capgrossos el descarreguem amb èxit. Ja hem acabat la ronda i ho celebrem amb molta música i una ruixada a tota la plaça per refrescar-nos. L’honor d’estar vivint aquesta experiència indescriptible ens omple d’alegria.

Els castells Govindes i els que estem acostumats a veure es diferencien en diversos aspectes. Per una banda, en el seu cas és la persona de sota qui s’ajup i espera que algú pugi a sobre per, seguidament, posar-se dret. Per a nosaltres, en canvi, és el de sobre qui va escalant pisos per situar-se a la seva posició. Per altra banda, els 4 pisos de sobre en els castells Govindes són un pilar, fet que augmenta en gran mesura la seva dificultat. També cal destacar que ells no tenen pinya fent força, sinó que es limiten a alçar les mans com en els nostres castells nets.

Continuen actuant diverses colles Govindes. Una d’elles, els Jai Jawan, deixen a tots els assistents meravellats en carregar amb gran esforç i treball el castell de 9. La plaça esclata en crits d’alegria i aplaudiments multitudinaris. La colla ho celebra amb gran entusiasme saltant i ballant al ritme de la música sota una ruixada d’aigua fresca ben merescuda. Com més alt és el castell més augmenta la quantitat de Rupies que la colla cobrarà. El guanyador rep més de 25.000 euros. Tenint en compte que 1 euro equival a 80 Rupies, la quantitat del premi en la seva moneda és encara de més valor. La desigualtat social i econòmica a l’Índia és un dels trets característics de la seva societat. Aquesta es pot apreciar a simple vista caminant pels carrers plens d’indigents i de cases molt petites construïdes a mà i de qualsevol manera. És per això que probablement molts ciutadans arrisquen la seva vida fent aquests castells per tal de rebre el gran premi.

Cal destacar que aproximadament el 70% dels castells Govindes cauen. Només un 30% són descarregats. Això provoca una gran quantitat d’accidents per caigudes i augmenta el risc de patir lesions i, fins i tot, de morir.

Continuem a les grades on, per sort, el sol ha perdut força. Havent vist l’impressionant castell de 9 i molts d’altres realitzats per les colles Govindes baixem a actuar per tercera i última vegada en aquest magnífic festival. Aquesta vegada comencem amb un clavat 3 de 7 i acabem amb un 4 de 7 fins a dosos. Són aquests últims els que, amb una pedra, trenquen el Handi. Aquest és una olla penjada de fils decorats amb colors. Dins el Handi hi ha una barreja líquida feta de llet, espècies i altres aliments. En trencar-lo tots els Capgrossos quedem recoberts del líquid el qual desprèn una olor forta i peculiar. Agraïts per la curiosa i fantàstica experiència ens acomiadem dels nostres amfitrions amb un intercanvi d’ofrenes i regals. Tornem cap a l’hotel cansats de tots els esforços fets però amb gran alegria d’haver realitzat un intercanvi casteller amb les colles de l’Índia tan enriquidor.

Anuncis

2 pensaments sobre “El gran dia, ha arribat!!

  1. Pere Palacios

    M’emociono llegint les cròniques.
    Moltes gràcies als que heu tingut la paciència de mantenir aquest blog.

    Visca els Capgrossos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s